2013. február 27., szerda

SZF11, SZF12 - Szoftvermenedzsment - Projekt példa

Rendelkezésre álló információk:

Egy bútorokat forgalmazó cég felkérésére készítünk ügyviteli programot. A cég képviselője a következő követelményeket fogalmazta meg:

"Szeretnénk, ha a program kezelné az importból származó beszállításokat, a raktározást és a raktárkészlet mozgást is követni tudja. A bútorok értékesítési folyamatát is támogatnia kellene. Szeretnénk számlázni, statisztikákat látni. Van egy weboldalunk, ahol majd szeretnénk webáruházat beüzemelni. Nagyon jó lenne, ha a program összeköttetésben lenne majd a webáruházzal, de ha nem megoldható, akkor annyira nem fontos."


SZF11, SZF12 - Szoftvermenedzsment ZH

1., Írja le a Front-End és a Back-End fogalmát.
2., Írja le a rendszertervezés lépéseit.
3., Milyen alkalmazás típusokat ismer?
4., Írja le a hibrid alkalmazások sajátosságait.
5., Írjon az ECMS-ről.
6., Határozza meg az ERP feladatait.

A kész file-t küldje el a roszlergeza@gmail.com címre.

2013. február 26., kedd

ZH - Programozás módszertan, 2013.02.19.


Készítsen egy szöveges dokumentumot és abban adja meg válaszait az alábbi kérdésekre. A dokumentum neve legyen a saját neve. A kész file-t töltse fel FTP-n keresztül a munka/prog_szf21 konyvtárba.

1., Írja le a software specifikálás lépéseit.
2., Milyen futási környezeteket ismer rendszertervezési szinten?
3., Írja le a hibrid alkalmazások működését.
4., Írja le az ERP fogalmát. Fogalmazza meg feladatait.
5., Írjon a CRM rendszerekről. (min. 5 mondat)
6., Mit jelent a "top-down" dekompozíció?
7., Mi a "pszeudo-kód"?
8., Milyen ábrázolási mód a stuktogram?
9., Mi a monolitikus programozás?
10., Írja le az ECMS feladatiat.

2013. február 18., hétfő

SZSZK11 - Hálózatok


Hálózatok - Port forwarding, és DMZ
-----------------------------------

- Ezek a szolgáltatások általában routerek illetve egyéb helyeken szrverek szolgáltatásai.

- Minden protokollnak meg van az alapértelmezett portszáma, amelyen a szolgáltatást nyújtja. (ftp:21,pop3:110, stb.)

- A belső hálózatnak van egy átjárója (általában a router), amin keresztül éri el minden kliens az Internetet és ezen keresztül érkeznek meg a csomagok a helyi hostokhoz. (NAT)

- Ha egy publikus szolgáltatást szeretnénk elérhetővé tenni a belső hálózatunkból az Internet felé, akkor szükségünk  van olyan szolgáltatásra, amely képes a kívülről (Internetről) érkező kéréseket ahhoz a belső hosthoz továbbítani, aki a szolgáltatást nyújtja.

Portforward
-----------
Példa:

- A router kap egy külső lábára érkező kérést a 80-as porta. (Ez azt jelenti, hogy a kérés HTTP protokollon keresztül érkezett) A router konfigurációjában meg van határozva a prot forward-on belül, hogy a 80-as portra érkező kéréseket továbbítsa egy belső host IP címére. Ha a belső host ki tudja szolgálni a HTTP kérést, akkor visszaadja a routernek a kért csomagokat, aki a NAT segítségével küldi vissza a szolgáltatást kérőnek.

- Van lehetőség port tartományokat is továbbítani, ahol meg lehet adni, hogy melyik kezdőport számtól melyik záró port számig figyelje a külső kéréseket, és hová továbbítsa azokat.

- Bizonyos modellek enegedik, hogy porttartományokat úgy forwardoljunk tovább, hogy közben más célportra érkezzenek a csomagok.

DMZ -> Határhálózat
-------------------

- Ha egy routerben be van kapcsolva a DMZ szolgáltatás, akkor a konfigurációban megadott IP című hostra továbbítódik minden kérés. Ilyen esetben a csomagok, szűrés és vizsgálat nélkül továbbítodnak a hosthoz. Ha van rá lehetőség, akkor azt a hostot, amely a DMZ-t fogadja, érdemes külön alhálózatra rakni, hogy onnan a kéretlen alkalmazások ne tudjanak eljutni a valós hálózatba, és a LAN-on keresztül ne férjenek hozzá semmihez. 

- DMZ-t általában web, mail, dns, ftp kapcsolatra szoktak beállítani.


Hostok és virtualhostok
-----------------------

- Ha pl. egy http kiszolgálón több weboldal is található, akkor a forwardolt kérés alapján tudnia kell a servernek, hogy melyik weboldalt kell válaszként visszaadnia. A servernek egy db ip-je van és minden weboldalt kérő csomag a 80-as porton érkezik.

- A HTTP serverek virtuális hostokat tartanak nyilván. A kérésben benne van a kért weboldal domain neve és a host is. (pl. www.valami.hu)

- A vhost nyilvántartásban a HTTP server tárolja, hogy egy host-domain-re érkező kéréseket hogyan szolgálja ki, melyik könyvtárában találja az adott weboldalt és azt is tárolja, hogy az adott weboldalhoz, milyen úgyn. Server Alias-ok vannak társítva. (A server alias-ok azoka host-domain párosítások, amelyekre szintén vissza kell adnia a servernek a weboldal tartalmát. Ilyen pl. amikor egy weboldal eredeti címe a www.xyz.hu, de ez a weboldal mgjelenik akkor is, ha csak annyit írunk be, hogy xyz.hu. Ez azért van, mert az xyz.hu pl. egy server alias bejegyzése a www.xyz.hu weboldalhoz tartozó virtualhost file-nak.)

2013. február 14., csütörtök

MT 11 - Médiatörvény


Kereskedelmi közlemények
------------------------

24. §

1., A médiaszolgáltatásban közzétett kereskedelmi közlemény

a., nem sértheti az emberi méltóságot
b., nem tartalmazhat és nem támogathat a nemen, faji vagy etnikai származáson, nemzetiségen, valláson vagy világnézeti meggyőződésen, fizikai vagy szellemi fogyatkozáson, életkoron vagy szexuális irányultságon alapulp hátrányos megkülönböztetést.
c., közvelenül nem szólíthat fel kiskorúakat valamely áru megvásárlására vagy bérbevételére, illetve szolgáltatás igénybevételére.
d.,közvetlenül nem szólíthat fel kiskorúakat arra, hogy rábeszéljék szüleiket vagy másokat a reklámozott árú megvásárlására, vagy szolgáltatás igénybevételére
e., nem használhatja ki a kiskorúak, szüleik és tanáraik iránti bizalmát, továbbá a kiskorúak tapasztalatlanságát és hiszékenységét.
f., indokolatlanul nem ábrázolhat kiskorút veszélyes helyzetben
g., Nem fjezhet ki vallási, lelkiismereti, illetőleg világnézeti meggyőződést
h., nem sértheti nemzeti jelkép méltóságát vagy vallási meggyőződést

2., Alkohol tartalmú italokra vonatkozó kereskedelmi közlemény

a., nem célozhat kifejezetten kiskorúakat
b., nem ábrázolhat alkohot fogyasztó kiskorút
c., nem ösztönözhet az ilyen italok mértéktelen fogyasztására
d., nem ábrázolhatja a túlzott alkohol fogyasztást pozitív, az alkohol fogyasztástól való tartózkodást negatív megvilágításban
e., kiemelkedő fizikai telejsítményt vagy járművezetést nem mutathat be alkohol tartalmú italok fogyasztásának hatásaként.
f., nem kelthet olyan benyomást, hogy az alkohol tartalmú italok fogyasztása hozzájárul a társadalmi vagy szexuális sikerekhez.
g., nem állíthatja, hogy az alkohol tartalmú italok fogyasztásának serkentő vagy nyugtató hatása van, vagy bármilyen jótékony egészségügyi hatása
h., nem kelthet olyan benyomást, hogy az alacsony alkohol tartamű italok fogyasztása esetén a túlzott alkohol fogyasztás elkerülhető, illetve, hogy a magas alkohol tartalom az ital pozitív tulajdonsága

25. §

A kereskedelmi közlemény megrendelője, továbbá az akinek ezen közzétételhez érdeke fűződik, nem gyakorolthat szerkesztői befolyást a médiaszolgáltatásra. - kivétel a közzététel időpontja.

A médiaszolgáltatások és a műsorszámok támogatása

2., A támogatott médiaszolgáltatás vagy műsorszám esetén a támogató megnevezése történhet a támogató vagy az általa megjelölt más vállalkozás neve, védjegye és egyéb, a támogatóra vagy az általa megjelölt más vállalkozásra utaló jelzés, termékére, tevékenységére vagy szolgáltatására való utalás vagy ezek megkülönböztető jele, logója közzétételével, illetve feltüntetésével.

3., A műsorszámok támogatásának közzététele a támogatott műsorszám jellegét és tartalmát nem sértő módon a műsorszámmal egyidejűleg, a műsorszámot megelőzően és a végét követően történhet.


27. §

1., Nem támogathat médiaszolgáltatást, illetve műsorszámot

a., párt, politikai mozgalom
b., dohányterméket gyártó vállalkozás

2., Olyan vállalkozás sem támogathat médiaszolgáltatást, akinek bármilyen köze van az 1 pontban meghatározott szervezetkhez.

3., Gyógyszer vagy gyógyászati termék gyártója vagy forgalmazója csak olyan termékeket jeleníthet meg, amelyek orvosi rendelvény nélkül is kaphatók.

4., A támogató megnevezésében nem szerepelhet párt vagy politikai mozgalom neve, jelszava, embélmája.

5., Közvetített eseményen megjelenik bármilyen céglogó, embléma, illetve név, oly módon, hogy az nem kap kifejezetten nagy hangsúlyt a közvetítés során, valamint a médiaszolgáltató nem kap érte ellenszolgáltatást, akkor az nem minősül burkolt kereskedelmi közleménynek.

28. § 

Audiovizuális médaszolgáltatásban nem támogatható:

a., hírműsorszám és politikai tájékoztató
b., nemzeti ünnepek hivatalos eseményeiről tudósító műsorszám

Termékmegjelenítés a műsorszámokban

30. §

2013. február 13., szerda

SZF11, SZF12 - Szoftvermenedzsment


Információs rendszerek osztályozása
-----------------------------------

1., CMS (Content Management System - tartalomkezelő rendszer)

a., WCMS (Web CMS) - web alapú tartalom kezelő -> egy előre megírt okos tartalomkezelő weboldal

- Léteznek ingyenes verziók és fizetősek is.
Ingyenes pl.: Drupal, Joomla!, WordPress

- Sajátosságuk, hogy bármilyen felépítésű és küllemű weboldal template-et üzemeltetni tudnak. Maga a CMS általában egyenlő az admin felülettel és olyan admin opciókkal, melyek a front-end teszik lehetővé a tartalmak módosítását.

Megjegyzés: 

Front-end = interface -> az a felület, ami mindenki számára látható, egy weboldalnál maga a publikus weblap.

Back-end = admin felület

CMS-ek specialitása, hogy bizonyos back-end funkciókat elérhetővé tesznek a front-end-en.

b., ECMS (Enterprise CMS) - vállalati inf.rendszer

- Legfőbb feladata, hogy kialakítson egy szervezeten belül egy közös, mindenki számára elérhető kommunikációs csatornát, aminek segítségével gyorsítani lehet az ügyviteli folyamatok közötti kommunikációt.

- Közös jogosultság függő felület
- chat szerű komm.
- megosztott dokumentumok
- megosztott feljegyzések, illetve iktatások
- közlemények, hírek
- stb.

c., DMS (Document Management System - dokumentum kezelő rendszer)

- Általában nagy mennyiségű és szélsőségesen különböző formátumú, forrású dokumentumok kezelésre és indexelésére szolgál. 
- Ez egy különálló alkalmazás, amely nem az adatokat tárolja, hanem az adatok helyét és tulajdonságait.

2013. február 12., kedd

SZF 21 - Programozás módszertan


Programozás módszertan

Algoritmusok
-----------------

- A legrégebbi előkerült algoritmus i.e. IV. század, Euklidész -> két természetes szám közös osztója.

a., Programozás
--------------------

- Mennyiségek, információk közötti kapcsolat közötti leírása és e kapcsolatok kiértékelése, ahol értékeket helyettesítünk nevek helyébe.

Pl.:  x+y

x=2
y=3

2+3=5


Műveletek:

- Minden adaton lehet egyszerű műveleteket végrehajtani.

Pl.: számokra definiált : összeadás, kivonás, szorzás, osztás
-> Egy programozó ezekből az egyszerű műveletekből állítja össze a programot.

Információk

- Az információt adatként írjuk le.

- Több féle adat van:
- Egyszerű (atomi, oszthatatlan) -> pl. számok
- Összetett, mint pl. a számsorozatok
- Az adat tulajdonképpen megmutatja az információt, de fontos, hogy az adat értelmezése ránk van bízva.
Pl: 13,56 -> hőmérséklet, idő, távolság

Programozás gyakorlati megközelítés:
------------------------------------------------
- A problémát felbontjuk egyszerű a számítógép által is megértett lépésekre
- A program: Egy feladat megoldására szolgáló, a számítógép számára értelmezhető utasítássorozat.

Program elemei:

- Bemenet
- Kimenet
- Operátorok, műveletek
- Változók

==> bemeneteken történik meg a művelet és ebből kapjuk meg a kimenetet : bemenet->művelet->kimenet

Fizikálisan bontva:

Bemenetek: 
- billentyűzet
- egér
- fájl
- port (USB, soros, stb)
Kimenet:
- képernyő
- fájl
- port
Változók:
- adatokat változókban tároljuk
Jellemzője:
- Név (egy hely, ahol tárolunk)
- Érték (a tárolt adat)
- Értékadás (adott helyre beteszünk egy adatot)
Adatok (egyszerű)

- Milyen típusú adatokat tudunk tárolni?
- Számok (bináris)
- Egész
- Valós
- Komplex
- Karakterek

--> Ugyanaz az adat többféle képpen is tárolható. Egy szám pl. 1 lehet számadat is és karakter is.

- Származtatott, összetett adatok
- Karakterláncok, string, szöveg
- Vektorok
- Tömbök, mátrixok
- listák
- stb.
--> ezek programnyelvtől függenek

Műveletek, operátorok
- Adatok manipulálása
- Aritmetikai: +,-,*,/
- Relációs műveletek: <=,>, ....
- Logikai: igen, nem, és, vagy

- Műveletek sorrendje

pl.: a=6+12*5

- Általában belról jobbra végezzük el a műveleteket
- Precedencia elve: léteznek olyan műveletek, amelyek elsőbbséget élveznek
- A sorrendet meghatározhatja a zárójelezés is:

a=(6+12)*5
a=6+(12*5)

Program algoritmizálása
-------------------------------

- Egy program több algoritmusból is állhat

Az algoritmusok jellemzői:

- Elvégezhető (elemi, végrehajtható) lépésekből áll
- Meghatározott (minden lépés pontosan definiált)
- Véges (véges számú lépés után véget ér)
- Meghatározott input halmazra érvényes
- Megfelelő outputot eredményez
- Egy feladat megoldására szolgál

Programozás módszertanok áttekintése

1., Monolitikus programozás
- Régi módszer, kb. 60-as években alakult ki
- Jellemzői: egy programozó ír egy programot, programoknak nincsen szerkezete

!!! FONTOS !!!

A jó program legfontosabb kritériumai:

- Jól áttekinthető szerkezete van
- Jól dokumentált
- "Bizonyítható" módon azt csinálja, amit kell

2., Moduláris programozás

- Oszd meg és uralkodj elv!

a., Top-down dekompozíció
- A feladatot részfeladatokra bontjuk, majd azokat további részfeladatokra, míg kezelhető méretű részproblémákhoz nem jutunk.

b., Bottom-up kompozíció
- Szintén részfeladatokat oldunk meg, de előre nem tudható, hogy hogyan fognak kapcsolódni egymáshoz.

Moduláris programozás előnyei:

- Részprogramok könnyen áttekinthetők
- Könnyebben megírható
- Könnyebben tesztelhető
- Több modul írható egyidőben (párhuzamos problémamegoldás)
- Könnyebben javítható
- A modulok szabványosíthatók
- A modulok külön tárolhatók
- Újrafelhasználhatók

Megjegyzés:

Moduláris programozásban előfordulhatnak olyan programozási feladatok, melyek közösek bizonyos modulokban vagy elengedhetetlenek a program futásához, illetve a modulok megfelelő működéséhez. Ezeket a programozási elemeket komponenseknek hívjuk.

Struktúrált programozás

- Top-down dekompozíciót egészít ki
- az eredeti feladat részfeladatra bontása-> keletkezik egy absztrakt program, mely egy absztrakt számítógépen működik és mivel az eredeti nagy specifikációból indulunk ki (tehát nem a részekre szedettből), bizonyíthatóan működik.

Minden algoritmikus program vezérlési szerkezete leírható 3 vezérlőszerkezet segítségével: (Boehm, Jackopini)

1., elágazás
2., döntés
3., ciklus

Mills tovább gondolása alapján:

- Minden program szerkezete egy szekvencia
- Minden szekvencia elemnek egy belépési és egy kilépési pontja lehet
- Minden szekvencia belülről tetszőlegesen struktúrálható.

Az algoritmusok ábrázolása, leírása
--------------------------------------------

1., Pszeudo kód -> Mondatszerű leírás. (Részletes specifikáció)
2., Folyamatábra -> Blokkdiagram
3., Stuktogram -> egy téglalap tagolása, amely a teljes feladat részekre bontását jelenti

Vezérlő szerkezetek

Ugrás
Feltételes elágazás
Többszörös elágazás
Számláló ciklus
Elöltesztelő ciklus
Hátultesztelő ciklus
(Alprogramok)

Ugrás

• A program egy megadott utasítánál folytatódik,
nem a következőnél
• Nehezen követhető struktúrát eredményez
• Nem használjuk!!!

2013. február 6., szerda

SZSZK - 21 - Webmin telepítés

Parancssorba:
sudo apt-get install perl libnet-ssleay-perl openssl libauthen-pam-perl libpam-runtime libio-pty-perl apt-show-versions python
Le kell tölteni a webmin csomagot:
wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.580_all.deb
Fel kell installálni a letöltött csomagot:
sudo dpkg -i webmin_1.580_all.deb
A telepítés után a webmin-t a következő URL-en lehet elérni:

 https://ubuntu-serverip:10000

2013. február 5., kedd

SZF21 - Programozás módszertan


Software specifikálás lépései
-------------------------------------

1., Igény és követelmény felmérés
- Prioritások meghatározása -> először feleljünk meg a követelményeknek, majd szolgáljuk ki az igényeket

Megjegyzés: Igény felmérés közben a lehető legpasszívabb szerepet próbáljuk meg adni a végfelhasználónak.

2., Megvalósíthatóság mérlegelése

- Technikai megvalósítás lehetséges-e?
- Gazdaságilag érdemes-e a fejlesztés.

3., A rendszer részekre bontása 

- Ehhez átfogó rendszerszemléletre van szükség. -> Látni kell a folyamatokat, esetlegesen egy egyéni fejelsztésű cégnek készült software esetében magát az egész ügyvitelt.

a., az ügyvitel folyamatainak elemzése, esetleges javítása, korrigálása, vagy erre vonatkozó javaslattétel

b., az ügyviteli folyamat elemzés alapján konkrét rendszerműködés megfogalmazása.

4., A rendszer részeinek lehető legpontosabb specifikálása

- Melyik folyamatban mit látunk, mit kell elérni?
- Ha a részek specifikációja eléggé részletes, akkor ez egyfajta forgatókönyv lehet mind a fejlesztő mind a végfelhasználó számára.

5., A rendszer globális működésének specifikációja

- Ebben a részben fűzzük össze a részspecifikációkat, itt írjuk le a rendszer részeinek közös részleteit.
- Megfogalmazzuk, hogy a rendszer egyes részei milyen hatással vannak a ráépülő részekre, pontosabban milyen kölcsönhatásban vannak egymással.

6., Üzemeltetési rendszerterv

- Használati utasítás összeállítása, segédletek kidolgozása
- Adatbiztonság szervezése

7., Controll tervezés
- Felhasználói hierarchiára vonatkozó feljegyzések

Információs rendszerek osztályozása
-----------------------------------------------

-1., CMS (Content Management System) - tartalom kezelő rendszer
a., WCMS -> Web CMS -> egyfajta weboldal típusok, melyek a dinamikus weboldal típusok csoportjába tartoznak 
- léteznek ingyenesek és fizetősek is, általában a fizetős WCMS-ek egyedi fejlesztésű rendszerek (Ingyenesek pl.: Drupal, Joomla!, WordPress)
b., ECMS -> Enterprise CMS - vállalton belüli tartalom kezelő rendszer
- Egy ECMS a vállalat működéshez kapcsolódó akták, adatok és feljegyzések rendszerezésére és tárolására szolgál. Az ECMS nem egyenlő a DMS-el.
- Feladata az információk egységesítése megosztása, kereshetősége és ezáltal az ügyvitel támogatása.

2., DMS (Document Management System) - dokumentum kezelő rendszer
- hasonló, mint a CMS, de a fő különbség, hogy itt koplett dokumentumokat kezelünk, és nem előállítjuk őket. Ez lehet hálózati szintű is hálózati adattárolással, vagy lehet teljesen server oldali, adatbázis szerű adattárolással. A hálózati adattároláshoz is tartozik egy adatbázis melyben rögzítve vannak a tárolt dokumentumok adatai és elérési helyei.

3., ERP (Enterprise Resource Planning) - vállatirányítási rendszer

- A vállat környezetére, belső működésére ésa vállalat környezet tranzakcióira vonatkozó információk koordinált és folyamatos feldolgozását és tárolását lehetővé tevő hardware és software eszközök összessége.

Fő összetevői: 

- az ember, mint döntéselőkészítő és döntéshozó
- külső és belső információk
- külső és belső hardware és software elemek

- Az ERP-nek át kell fognia minden olyan szervezeti folyamatot, amely információt tud szolgáltatni a vezetőségnek a megfelelő döntéshozatalok előkészítéséhez.

- A gyakorlatban olyan rendszereket hívunk ERP-nek, amelyek egy szervezet minden folyamatát felhasználói gyakorlati szinten  lefedik és ezekből nyert információkat szolgáltatnak a vezetőségnek. (pénzügyi információk)

Az ERP által átölelt területek. (Nagyobb szerveze esetében.)

- marketing (pl., értékesítési folyamatok, reklámok, stb.)
- adminsitráció (pl., szerződések, számlák)
- logisztika (raktározás, szállítás, beszállítói kapcsolatok)
- ügyfélszolgálat (pl. vevői panaszok kezelése)
- minőségbiztosítás (pl. vállalati stratégia és minőségirányítás állapota, szabványok bevezetése pl., iso, tqm)
- pénzügy

- Lehetséges, hogy a fenti területeket maga az ERP látja el, de az is lehet, hogy a fenti területek más software-ekkel vannak megvalósítva és az ERP ezekhez kapcsolva látja el feladatait.

Példa: "Dobozos"-> SAP bizonyos moduljai, Microsoft Dynamic Nav
Léteznek egyedi fejlesztésű ERP-k. 

CRM - Customer Relationship Management - ügyfélkapcsolat kezelés
-----------------------------------------------------------------------------------------
-  Egy cég partnerei felé irányuló folyamatainak leírására vonatkozik.

- A CRM software célja, hogy ezeket folyamatokat támogassa, illetve hogy a jelenlegi és a potenciális ügyfelekkel kapcsolatos információkat tároljon.

- A CRM folyamatok köre magában foglal minden olyan folyamatot, amely valamilyen formában köthető az ügyfelekkel való együttműködéshez.

- A CRM program általában a következőkre képes:

- ügyfél, potenciális ügyfél és kapcsolatartó adatok kezelése
- marketing kampányok kezelése
- értékesítési üzleti lehetőségek kezelése
- ügyfélszolgálati ügyintézés kezelése
- Call Centerekben folyó ügyfélszolgálati munka kezelése
- Adatok riportolása és ellenőrzése (audit)


LMS (Learning Management System) - tanulmányi rendszerek
--------------------------------------------------------------------------------

- Tanuló nyilvántartás
- Oktatási programokat tárol
- Órarendek tárolása
- Tanyanyagok tárolása
- Vizsga időpontok (on-line jelentkezés)
- stb.

SZSZK 21 - SATA


SATA
----

Serial ATA (Serial Advenced Technology Attachment) egy számítógépes pont-pont kapcsolat, amelyet adatok továbbítására terveztek a számítógép és a tároló eszközök között. Pl.: Merevlemezek, optikai meghajtók)

A régebbi ATA szabványhoz képest fő előnye a vékonyabb adatkábel, nagyobb átviteli sebesség, az eszközök kikapcsolás nélküli csatlakoztathatósága és leválasztása (hot-swap), jobb adatkapcsolatot biztosít, a régi ATA csatlakozók.

Megjegyzés:

PATA = ATA, csak a SATA megjelenésekor átneveték, hogy ezzel jelezzék, hogy az ATA párhuzamos.

AHCI (Advenced Host Controller Interface)
-----------------------------------------

- Az alapértelmezett üzemmód a SATA-hoz az AHCI, mely elérhetővé teszi a SATA újabb funkcióit. (pl hot swap)

- Ha a számítógép alaplapja vagy operációs rendszere nem támogatja az AHCI-t, akkor lehetőség van az IDE emulációra, de ilyen esetben a SATA nem képes hozzáférni az ATA/IDE által nem támogatott képességekhez. 
A Windows eszközkezelő bizonyos verziókban általában IDE emulációban működteti a SATA eszközöket mindaddig, amíg be nem állítjuk AHCI módra. Pl.: Windows XP hivatalosan nem támogatja az AHCI-t, de vannak olyan saját eszközmeghatjók, amelyek ezt engedélyezni tudják.
A Windows Vista, a Windows 7, az újabb Mac OsX és a Linux disztribúciók már alapból támogatja az AHCI-t.

A SATA új szolgáltatásai
------------------------

NCQ: Native Command Queuing
---------------------------

- A merevelemezen elhelyezkedő adatok kiolvasását optimalizáló algoritmus, az eszköz pufferében olvasási és írási parancsok sorrendjét változtatja meg, ezzel csokkenti azt a holtidőt, amikor a merevlemez az olvasófejének a mozgatására és a lemeztányér elfordulására vár. A merevlemez véletleneszerű olvasási-írási sebességét növeli.

"Hot Swap":

- A hardware eszközök azon képessége, amely lejetővé teszi az eszközök csatlakoztathatóságát és leválasztását a rendszer leállítása és újraindítás nélkül. Ezt az operációs rendszernek is támogatnia kell. Pl. maga az USB is egy ilyen szabvány.






SZSZK11 - Hálózatok


Internetre kapcsolódás és egy weboldal megjelenésének folyamata

Fogalmak:

ISP - Internet Service Provider
VISP - Virtal Internet Service Provider

Internet előfizetés - VISP vagy ISP-vel kötjük, amiért cserébe használhatjuk a hálózatot és az egyéb infrastruktúrát. (pl., szerverek kapacitása, DNS szolgáltatás, stb.)

Folyamat:

1., Az internetre csatlakozáskor authentikálom magam valamilyen módon. (Azonosítom magam pl. PPPOE esetében egy felhasználónévvel és jelszóval, kábel-es csatalkaozás esetében egy MAC címmel, ami általában a modem címe.)

2., Amikor létrejött a csatlakozás, akkor kapok a szolgáltató DHCP-jétől egy IP címet, alhálózati maszkot, az ő DNS servereinek címét, és az alapértelmezett átjáró címét. Ezek min. kellenek ahhoz, hogy használni tudjam a hálózatot.

3., 

a., 
HA a gépem közvetlenül a szolgáltató modeméhez kapcsolódik, akkor azonnal használhatom az Internetet. Ilyen esetben beírok egy webcímet a böngészőbe, a szolgáltató DNS servere megmondja, hogy az általam beírt webcím milyen IP címhez van társítva, majd ha megkaptam ezt az előbb feloldott címet, akkor a PC-m elmegy az IP-re és lekéri a weboldalt.

b., 
HA a gépem nem kapcsolódik közvetlenül a szolgáltató modeméhez, akkor a modem és a HOST-ok között van egy átjáró, ez általában a router. Ebben az esetben a router tölti be azt a feladatot a szolgáltató felé, amit a PC-m, azaz ő kezdeményezi a csatlakozást, ő authentikál helyettem, ő kap majd efy publikus IP címet, a szolgáltató DNS szervereinek címét, átjárót és alhálózati maszkot. Ezzel a folyamattal ő kapcsolódik az ISP hálózatához.
A belső hálózaton lévő gépek a routerhez kapcsolódnak, oly módon mintha a router lenne az ISP, mi tőle kapjuk meg a saját DHCP szolgáltatásából az IP címünket (ez valószínüleg teljesen eltér attól, amit a router kapott az ISP-től), átjárót, dns-t, és maszkot. Így csatalakozunk az Internethez.

Internet szolgáltatási technikák
--------------------------------

ADSL - Aszinkron kapcsolat(a letöltési - illetve a feltöltési sebesség nem azonos) -> telefonos hálózaton kommunikál, itt az authentikáció mellett van egy fontos azonosítója minden előfizetőnek, a kapcsolási szám.

SDSL - Szinkron kapcsolat (azonos a felöltési illetve letöltési sebesség)

ISDN bérelt vonalak -> ezeknek az a sajátossága, hogy a a vonal teljes kapacitását használhatjuk, mert azon a vonalon rajtunk kívül nincs senkinek szolgáltatása.

Cable -> modemen keresztül authentikálunk MAC cím alapján, általában aszinkron kapcsolat

Mikrohullám -> úgy kell elképzelni, mint egy Wi-Fi kapcsolatot, csak itt a jeladónak rálátása kell, hogy legyen a vevőre. Általában a jeladót különböző magaslati pontokon szokták elhelyezni. Ebből a típusból elterjedtebb a szinkron kapcsolat.

VSAT -> műholdas kapcsolatok, olyan helyekre telepítik, ahol a mikró rálátás nem lehetséges és nincsenek kábel infrastruktúrák telepítve. Általában lassú, aszinkron és az időjárás is befolyásolja.

NAT (Network Address Translation - hálózati címfordítás)
--------------------------------------------------------

- A NAT általában  routerek és egyépb aktív eszközök kiegészítő szolgáltatása. Feladata a belső hálózatról érkező csomagok tovább küldése a saját nevében. Így minden belső hostról küldött csomag a router nevében továbbítódik. A visszaérkező csomagokat a saját szolgáltatási nyilvántartsából kikeresi és továbbítja a belső hálózatra a megfelelő host felé. Azok a csomagok, amelyek nem célzott belső hostokra érkeznek, nem kerülnek továbbításra, így egyfajta tűzfalként is funkcionál. A NAT-olás hátránya lehet, hogy ha egy hosot akarunk elérni többen egyidőben egy belső hálózaton belül, akkor azt a távoli host esetlegesen Flooding-nak értelmezi. (Támadásnak, direkt terhelésnek)

- A NAT-olás komoly számítási kapacitást igényel az aktíveszközöktől, így egy olyan belső hálózatnál, ahol sok host van, szükség van komoly és nagy teljesítményű eszközökre.

Megjegyzés: Ha az eszközök nem bírják a terhelést a NAT számításkapacitás miatt, akkor érdemes lehet több NAT eszközt illetve egyéb server szolgáltatást (proxy) iktatni a hálózatba.

HTTP Proxy szolgáltatás (port: 8080)

- Általános működése, weboldalak kiszolgálás tekintetében:

 Egy belső hálózatban minden belső hostról lekért weboldalt eltárol, és a következő belső host azonos weblapra történő lekérését már ő szolgálja ki. Ezzel gyorsítja a webes szolgáltatások működését, és részben tehermentesíti az Internet kapcsolatot. Használatával bizonyos esetekben elkerülhető a Flood-ing.

- A NAT-olás protokoll független, csak ip csomagok továbbításában vesz részt, így minden IP feletti protokollt képes üzemeltetni.



2013. február 1., péntek

MT 21 - Médiamenedzsment


Csoportosítható aszerint, hogy:
-          árral rendelkező
-          ingyenes (a piac errefelé tolódik el)

Jellegzetes, hogy melyik országban és hogyan fogyasztják a sajtótermékeket:
-          Skandináviában minden 2. ember olvas, 1000 emberből 500
-          Kelet-Európában minden 3., 300/350 ember
-          Amerikában minden 5., 200 ember
-          Magyarországon 1000 emberből 160 ember olvas
-          Japánban 650 ember

Az újság (napilap) piaca:
Csoportosításuk, fajtáik:
  1. Területileg hol terjesztik, terület szerint lehet:
-          országos pl.: Népszabadság, Blikk, Nemzeti Sport
-          regionális (Magyarországon megyei) pl.: Kelet Magyarország, Napló
-          helyi (hirdető újságok)

  1. Megjelenés gyakorisága szerint:
-          napi
-          heti pl.: HVG, 168 óra, Heti Gazdaság
(Külföldön jellemzőek külön reggeli és a délutáni lapok.)


  1. Tartalom szerint:
-          minőségi (vagy politikai): elsősorban aktuális, a közéletet befolyásoló hírek, kevés kép, inkább szöveg, fekete-fehér képek
-          bulvár: aktualitásokról szól, de a hírek érdekessége a domináns, nagy és színes képek jellemzik, kevés szöveg, harsány, nagyobb betűformátum

2006-ig a bulvárlapok száma nőtt, a minőségieké csökkent.
Emiatt az újságok egy „középutas” irányt választottak és a minőségi lapok is megjelentetnek bulvárba való híreket.
Az elmúlt fél évben jelentősen csökkent a Blikk száma.
Magyarország legfeljebb 2 minőségi és 4 bulvárlapot képes eltartani szakértők szerint.

  1. Tematikailag:
-          általános tematikájú, pl.: Népszabadság – mindenféle hír van benne
-          meghatározott tematikájú, pl.: Népsport, Napi Gazdaság – egy konkrét területtel foglalkozik

  1. Politikai irányultság szerint:
külföldön feltüntetik rajta, Magyarországon nem vállalják fel
-          baloldali (Népszabadság)
-          liberális (Magyar Narancs)
-          jobboldali (Magyar Nemzet)

Az újságok bevétele / Az újság, mint árucikk

Két fontos területről van bevételük:
-          eladási ár bevétele, ami 1/3-a a bevételnek
-          hirdetési bevétel, ami 2/3-a a bevételnek
E kettő befolyásolja egymást.
Az ingyenes újságok egypiacosak, mert nincs jelen az eladási bevétel.
Az újságok nem túl árérzékenyek.

Előállítási költségek

  1. Szerkesztőségi költség (újságírók, fotósok, szerkesztők, hírügynökségek bére)
    20-25%-a Magyarországon a lap költségeinek. Európában 15%-a.
  2. Papírköltségek
    Nagy példányszámban olcsóbban jutnak hozzá. Függ a papír minőségétől is.
  3. Nyomtatási költségek
    Az ofset a legfejlettebb. Nem mindegy, hogy saját nyomdája van (ehhez kb. 100 000 példány kell), vagy bérben nyomja. Befolyásolja, hogy hány oldalas a kiadvány.
  4. Terjesztési költségek
    A terjesztés feladata a lap eljuttatása az olvasóhoz és a remittanda (előző nap újságok) összegyűjtése. Általában az összköltség 20-25%áa. a lap eladási árának, bevételének a 70%-a. Kétféle módon lehet terjeszteni: előfizetéses – szeretik a kiadók, mert kiszámítható. Külföldön 80%-a, Magyarországon 50%-a ilyen a napilapoknál, bulvároknál 20%. Vagy lehet árus által.
    Az előfizetéses terjesztés három nagy vállfaja:
-          a kiadó saját maga terjeszti – azért jó, mert biztos, hogy időben eljut az előfizetőhöz, illetve az olvasóval közvetlen kapcsolatot tud fenntartani
-          postai úton történő
-          független terjesztői ügynökség
  1. Hirdetési költség
    Promóció, saját maga reklámozása
  2. Adminisztrációs költség
    Hirdetésfelvevők, titkárnők

Magazinok: a könyv és az újság közti rést töltik be.
Magyarországon a kétheti megjelenés kezd eltűnni, hetiek lesznek.
Két nagy csoportja:
-          fogyasztói: általános tematikájú, napi érdekességek, hírességekkel foglalkozik, célja a szórakoztatás, témája a pletyka. Pl.: Story
-          kereskedelmi, műszaki: szakismeret szerint szegmentálja a piacot. Pl.: Autó Motor, Lakáskultúra

Földrajzi eredet szerint vannak magyarországi és nemzetközi magazinok.

Lapok, melyek meghatározzák a mai magyar piacot


Lap olvasottsága és példányszáma (2006. I. féléves adatok); (egy újságot átlagosan 3 ember olvas el, egy magazint általában 5 ember)

1.      Blikk:                      248 ezer példány              1 44 ezer az olvasottsága
2.      Metró:                     328 ezer példány               700 ezer
3.      Népszabadság:        152 ezer                             499 ezer
4.      Nemzeti Sport:          85 ezer                             305 ezer
5.      Magyar Nemzet:       72 ezer                             186 ezer

Az 5 legolvasottabb megyei napilap:
1.      Kisalföld:                           78 ezer                    271 ezer
2.      Észak-Magyarország:                                        250 ezer
3.      Kelet-Magyarország:          54 ezer                    222 ezer
1.      Hajdú-Bihari Napló:
2.      Zalai Hírlap:                                                      196 ezer

Magazinok:
Story:                      359 ezer                    1 272 ezer
Nők lapja:                297 ezer                           1 millió
Színes RTV:            256 ezer                           1 millió
Kiskegyed:              204 ezer                           1 millió
TVR 7:                    198 ezer                       850 ezer