2013. december 11., szerda

MT 21 - Inf.rendszerek

Információs rendszerek fejelsztése - Modul -> 1573-06/2
--------------------------------------------------------------------------
Tervezzen egy szoftvert(weblap) egy múzeum eseményeinek, és kiállítási tárgyainak adminisztrációjához. A szoftver legyen képes kiállítások, kiállítási tárgyak, események nyilvántartására. 

1., Mit jelentenek az alábbi fogalmak?

a, Elágazás -> Olyan programrészlet, amely az utasítások adott csoportját attól függően hajtja végre, hogy az adott logikai feltétel teljesül-e.

b, Kimenet -> Egy programfutás eredményeként megkapott eredmény.

2./a., Ismertesse, hogy a feladatban szereplő szoftver milyen funckiókat lát el.

- A kiállítási események adatiainak tárolása
- A kiállított tárgyak nyilvántartása
- Új kiállítások felvitele
- Új kiállítási tárgyak felvitele

b., Milyen felhasználói típusokat különböztetne meg, ezeknek milyen jogosultságokat adna?

- Vendég -> webes felüelten megtekintheti a kiállítások adatlapját, illetve betiknthet a kiállítási tárgyak bizonyos információihoz

- Muzeológus -> rendelkezik a vendég felhasználó összes jogával + új kiállításokat vihet fel, új kiállítási tárgyakat vihet fel, illetve módosíthat

- Adminisztrátor -> vendég+muzeológus jogokkal rendelekzik + felhasználókat vehet fel és globális működési beállításokra van joga

c., A megrendeló kérése, hogy a szoftver minden kisebb teljesítményű számítógépen is működjön. Milyen minimális hardware illetve software követelményeket htározna meg?

Hardware: Intel Celeron 1,8 Ghz processzor, 256 MB RAM, 80 GB HDD, LAN kártya

Software: op.rendszer (Windows 7, Ubuntu Linux), böngésző (Chrome, Firefox, Opera, IE, Safari)

3., Készítse el a program rendszertervét. A rendszertervet elegendő az egyik magasabb jogosultsággal rendelkező felhasználó típushoz elkészíteni.



4., a., Vázoljon fel egy jellemző képernyőképet! 

- A képernyőkép legyen áttekinthető, logikus felépítésű, a felhasználói funkciók szerepeljenek rajta.

b., Indokolja az egyesképernyőelemek méretét és elhelyezését.

- Pl. A mentés gomb, azért nagyobb méretű és más kontrasztú mint a képernyőn lévő elemek összessége, hogy kiemelkedő legyen. A menü azért helyezkedik el a felső szekcijában az oldalnak, mert így ergonómiailag jól kezelhető.

c., Ismertesse, hogy milyen szín- és formavilág alkalmazásával készítené el a felhasználói felületet. Válaszát indokolja!

- Logikus, célszerű, praktikus magyarázat, megfelelő érvekkel.

5., A programhoz a felhasználók számra dokumentációt kell készítenie. Fogalmazon meg útmutatót az egyik magasabb jogosultságú felhasználó típus számára.

A muzeológus felhasználó az admin által generált login névvel és jelszóval tud belépni. A beléptető ablak  a képernyő bal felső sarkában található. A belépést követően megjelenik a muzeológus felhasználó saját menüje az alábbi menüpontokkal: lekérdezés, új tárgy felvitele.
A lekérdezés menüpontra kattintva a képernyőn megjelennek az egyes kiállítási tárgyak tulajdonságait tartalmazó beviteli mezők. A beviteli mezők jobb szálán látható nyilakra kattintva legördülő menük jelennek meg, ezekkel lehet  a kívánt tulajdonság szerint kiválogatni a kívánt tárgyakat. Az elküld gombra kattintva a szűrési feltételeknek megfelelően a program kilistázza a tárgyakat. Minden tárgy megnevése mellett egy ikon is látható, amelyre kattintva megjelenik a kiállítási tárgy részletes adatlapja beviteli mezőkbe töltve, így nem csak olvasható, de egyben módosíthat is. A beviteli mezők alatt található "Mentés" gombra kattintva lehet a kiállítási tárgy adatainak módosítását véglegesíteni.

Az új tárgy felvitele menüpontot választva egy üres adatlapot kapunk, amelynek adatai kitöltése után szintén a "Mentés" gombra kattintva fejezhetjük be az új tárgy felvitelét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése