2012. december 6., csütörtök

Információs rendszerek - MT21


Vállalatirányítási információs rendszerek
-----------------------------------------
ERP - Enterprise Resource Planning

- A vállalat környezetére, belső működésére és a vállalat - környezet tranzakcióira vonatkozó információk koordinált és folyamatos beszerzését, feldolgozását, tárolását és szolgáltatásást végző személyek, tevékenységek, valamint a funkciók ellátását lehetővé tevő hardware és software eszközök összessége.

Az ERP fő összetevői:

1., Ember, mint döntéshozó és döntéselőkészítő

2., A külső és belső információ

3., A külső és belső hardware és software elemek

pl kész termék.: Microsoft Navision

- léteznek egyedi fejlesztésű ERP-k is. -> 

A kész rendszerek intelligenciája folyamatosan fejlődik, de a vállalatok rendelkeznek olyan egyedi "személyiségjegyekkel" munkafolyamataikban, amely nélkülözhetetlenné teszi egy az adott vállalat számára, hogy kifejezetten egyedi vállalatirányítási rendszert fejlesztessen.

Ezek az egyedi fejlesztésű rendszerek tökéletesen követik a szervezet munkafolyamatait, és alkalmazkodnak azokhoz az egyéni elvárásokhoz, melyeket a szervezet követel tőlük.

Az ERP-nek minden munkafolyamatra külön kidolgozott részegysége kell legyen, amelyek feladata, hogy támogassa a mindennapi ügyvitelt az adott területen, miközben folyamatosan szemelőtt tartja azt, hogy az adott tevékenység riportolható legyen és a felsőbb hierachiai szinteken a teljes tevékenység követhető legyen.

A szervezet tevékenységei oly módon kell riportolható legyen, hogy a kinyert információkból a felsővezetés, a pénzügy, és a minőségirányítási csoportok megfelelő döntéseket tudjanak hozni.

Az ERP feladata továbbá, hogy döntéselőkészítési lehetőséget biztosítson a vezetők számára, az információk feldolgozásával és megfelelő monitorozásával.

Egy vállalatirányítási információs rendszer összetett alkalmazásként olyan területekről szolgáltat információt amelyek a rendszer működését teljesen átölelik. Ilyen területek:

- marketing
- logisztika
- adminisztráció
- pénzügy
- ügyfélszolgálat
- minőségbiztosítás

Egy szervezet működését alapvetően egy pontosn kidolgozott vezetői stratégia határoz meg. A vállalatirányítási rendszernek alkalmazodnia kell a vezetői stratégiához, támogatni kell a stratégiában kitűzött célok megvalósítását. Egy jól működő ERP megfelelően kell riportoljon a célok elérésének folyamatáról, látnunk kell segítségével, ha eltértünk azoktól a részfolyamatoktól, amelyek a vállalati célok megvalósításához vezetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése