2013. február 5., kedd

SZSZK 21 - SATA


SATA
----

Serial ATA (Serial Advenced Technology Attachment) egy számítógépes pont-pont kapcsolat, amelyet adatok továbbítására terveztek a számítógép és a tároló eszközök között. Pl.: Merevlemezek, optikai meghajtók)

A régebbi ATA szabványhoz képest fő előnye a vékonyabb adatkábel, nagyobb átviteli sebesség, az eszközök kikapcsolás nélküli csatlakoztathatósága és leválasztása (hot-swap), jobb adatkapcsolatot biztosít, a régi ATA csatlakozók.

Megjegyzés:

PATA = ATA, csak a SATA megjelenésekor átneveték, hogy ezzel jelezzék, hogy az ATA párhuzamos.

AHCI (Advenced Host Controller Interface)
-----------------------------------------

- Az alapértelmezett üzemmód a SATA-hoz az AHCI, mely elérhetővé teszi a SATA újabb funkcióit. (pl hot swap)

- Ha a számítógép alaplapja vagy operációs rendszere nem támogatja az AHCI-t, akkor lehetőség van az IDE emulációra, de ilyen esetben a SATA nem képes hozzáférni az ATA/IDE által nem támogatott képességekhez. 
A Windows eszközkezelő bizonyos verziókban általában IDE emulációban működteti a SATA eszközöket mindaddig, amíg be nem állítjuk AHCI módra. Pl.: Windows XP hivatalosan nem támogatja az AHCI-t, de vannak olyan saját eszközmeghatjók, amelyek ezt engedélyezni tudják.
A Windows Vista, a Windows 7, az újabb Mac OsX és a Linux disztribúciók már alapból támogatja az AHCI-t.

A SATA új szolgáltatásai
------------------------

NCQ: Native Command Queuing
---------------------------

- A merevelemezen elhelyezkedő adatok kiolvasását optimalizáló algoritmus, az eszköz pufferében olvasási és írási parancsok sorrendjét változtatja meg, ezzel csokkenti azt a holtidőt, amikor a merevlemez az olvasófejének a mozgatására és a lemeztányér elfordulására vár. A merevlemez véletleneszerű olvasási-írási sebességét növeli.

"Hot Swap":

- A hardware eszközök azon képessége, amely lejetővé teszi az eszközök csatlakoztathatóságát és leválasztását a rendszer leállítása és újraindítás nélkül. Ezt az operációs rendszernek is támogatnia kell. Pl. maga az USB is egy ilyen szabvány.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése