2013. március 14., csütörtök

MT11 - Médiatörvény


Reklám és közérdekű közlemény a közszolgálati és a közösségi médiaszolgáltatásban

36. §

1., A közszolgálati médiaszolgáltató lineáris médiaszolgáltatásában közzétett reklám és televíziós vásárlás időtartama egyetlen egész órától egész óráig tartó időszakon belül sem haladhatja meg a nyolc percet, míg a közösségi médiaszolgáltatásban közzétett reklám és televíziós vásárlás időtartama egyetlen egész órától egész óráig tartó időszakon belül sem haladhatja meg a hat percet.

2., A reklám 1. bekezdésben meghatározott időtartamába  a közszolgálati médiaszoláltatás esetében a reklámtartalmú képújság közzététele is beleszámít.

3., Közszolgálati és közösségi médiaszolgáltatásban reklám csak a műsorszámok - összetett, több részből álló műsorszámokban az egyes műsorszámok - között, illetve műsorszámok előtt vagy után tehető közz. A sport -és más olyan közvetítésekben, amelykben természetes szünetek vannak, a reklám a részek között és a szünetekben is közzétehető.

4., Közszolgálati és közösségi médiaszolgáltatásban közzétett hír-és politikai tájékoztató műsorszámokban rendszeresen szereplő bemondók, riporterek, hírolvasók nem jelenhetnek meg vagy nem szerepelhetnek bármely médiaszolgáltatásban közzétett reklámban - ide nem értve a közszolgálati médiaszolgáltatás önreklámját, -illetve politikai reklámban.

5., Közszolgálati és közösségi médiaszolgáltatásban osztott képernyős reklám és virtuális reklám csak sportműsorszámok közvetítéséhez kapcsolódóan tehető közzé.

6., A közszolgálati médiaszolgáltató köteles a legnagyobb éves átlagosa közönségaránnyal rendelkező médiaszolgáltatásának teljes műsorideje tekintetében kétóránként - egészórától egész óráig tartó időszakon belül - két perc műsoridőt közérdekű közlemények közzétételének céljára fenntartani.


Közzétételi kötelezettség

37. §

1., A médiaszolgáltatónak folyamatosan hozzáférhetővé kell tennie a nyilvánosság számára

a., nevét vagy cégnevét
b., címét vagy székhelyét, illetve postai levelezési címét
c., elektronikus levelezési címét
d., telefonos elérhetőségét
e., a vele szemben médiaigazgatásra vonatkozó szabály megeszegése miatti eljárásra hatáskörrel rendelkező szabályozó vagy felügyeleti szervek nevét és elérhetőségét
f., a vele szembeni eljárásra általuk felhatalmazott szakmai önszabályozó testületek nevét és elérhetőségét

2., A médiaszolgáltató az 1. bekezdésben meghatározott adatokat valamennyi, a médiaszolgáltatáshoz kötődő internetes honlapján és teletext oldalán köteles közzétenni, amennyiben rendelkezik ezek valamelyikével.

A jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatók közérdekű kötelezettségei

38. § 

1., A jelentős befolyásoló erővel rendelkező (a továbbiakban: JBE) lineáris audiovizuális médiaszolgáltató valamennyi munkanapon reggel 07 óra és 08 óra 30 perc között legalább tizenötperc hosszúságú hírműsorszámot vagy általános tájékoztató műsorszámot, továbbá  valamennyi napon 18 óra és 21 óra között legalább húsz perc hosszúságú önálló hírműsorszámot, a JBE lineáris rádiós médiaszolgáltató pedig valemennyi munkanapon reggel 06 óra 30 perc és 08 óra 30 perc között legalább 15 perc önálló hírműsorszámot köteles egybefüggően szolgáltatni. 
A más médiaszolgáltatótól átvett, illetve a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló, bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudosítás a hírműsorszám időtartamának húsz százalákánál éves átlagban nem lehet hosszabb terjedelmű.

Hallási fogyatékkal élők számára hozzáférhető műsorszámok

39. §

1., Az audiovizuális médiaszolgáltatás médiaszolgáltatójának törekednie kell arra, hogy műsorszámait fokozatosan hozzáférhetővé tegye a halláso fogyatékkal élők számára.

2., A közszolgálati, illetve a legnagyobb éves átlagos közönségaránnyal rendelkező médiaszolgáltatása vonatkozásában - a JBE lineáris audiovizuális médiaszolgáltató köteles biztosítani, hogy valamennyi

a., közérdekű közlemény, hírműsorszám és politikai tájékoztató műsorszám,

b., filmalkotás, valamint a hallási fogyatékkal élő személyek számára készített műsorszám naptári naponként
ba, 2011. évben legalább négy órán keresztül
bb, 2012. évben legalább hat órán keresztül
bc, 2013. évben legalább 8 órán keresztül
bd, 2014. évben legalább 10 órán keresztül
be, 2015. évtől teljes egészében
magyar nyelvű felirattal - például teletext szolgáltatáson keresztül - vagy nyelvi tolmácsolással is elérhető legyen.

c., A feliratozással, illetve jelnyelvi tolmácsolási műsorszámot - a műsorszám egységét nem sértve - a médiaszolgáltató köteles annak teljes időtartama alatt feliratozni, illetve jelnyelvi tolmácsolással ellátni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése