2013. március 11., hétfő

SZSZK 11 - DHCP


Hálózatok
---------

Windows hálózatok
-----------------

- Minden kliens rendelkezik egy ethernet csatolóval (hálózati kártya, wifi kártya)
- A pc bekapcsolásakor minden hálózati kártyához rendelt hálózati vezérlő program elküld egy a hálózatra egy úgyn. broadcast csomagot. (Broadcast csomagot minden hálózatra csatlakozott host megkapja.) -> ezzel a csomaggal jelzi, hogy jelen van a hálózaton és fontos része ennek a csomagnak, a benne lévő DHCP kérés. (Nyilván csak abban az esetben, ha dinamikusra van beállítva a hálózati csatoló.)

-> DHCP kiszolgáló (Dynamic Host Configuration Protocol)
- Ez a szolgáltatás futhat egy különálló, hálózatba kötött DHCP serveren vagy egyén aktív eszközök telepített szolgáltatása is lehet. (Router, AP)

- A kiszolgáló megkapja a broadcast csomagot, benne a kéréssel. 
-> megnézi, hogy az adott DHCP pool-ban van-e még szabad IP cím. (DHCP Pool az az IP tartomány, amiből címet oszthat a DHCP). Ha van szabad IP cím, akkor célzottan válaszol a kérésre egy csomaggal, amelyben elküldi a címet kérő host számára a következőket:

- IP cím
- Alhálózati maszk
- Alapértelmezett átjáró
- DNS kiszolgálók címe
- egyéb konfigurációs beállítások, melyeket egy DHCP serveren lehet konfigurálni.

-> a DHCP kiszolgáló is kiküldi az új host címét a hálózatra broadcast csomagként.

- Minden host egy úgyn. DHCP bérletet kap, aminek lejárati ideje van. Ezeket a DHCP bérlet beállításokat a HOSTOK megtartják. Ennek az a következménye, hogy a gép újrabekapcsolása után a HOST már a nála tárolt IP címet kéri a DHCP kiszolgálótól. Ebben az esetben a DHCP kiszolgáló megnézi, hogy nem járt-e le a bérlet, és amennyiben nem, úgy kiosztja a kért címet. Ha a bérlet lejárt, akkor megnézi, hogy a kért ip cím szabad-e a DHCP poolban, és  ha igen, akkor kiosztja, ha nem, akkor újat oszt helyette.


- A DHCP kiszolgáló folyamatosan broadcast-olja a hálózatot egy olyan csomaggal, amely felszólítja a hostokat az azonosításukra. Amennyiben a naplójában eltárolt és szerinte csatlakozott hostok válaszolnak, akkor minden rendben van, ha viszont valamelyik host nem válaszol több kérésre sem (ez konfigurálható), akkor a DHCP úgy értelmezi, hogy a host nincs a hálózatban. Erről értesíti a többi hostot, és a többi DHCP kiszolgálót is. Ha egy felhasználó már nem csatlakozik a hálózathoz, attól még nem szűnik meg a DHCP bérlete.

- Extrém esetek:

- Ha érvényes bérletek vannak, de a hostok amelyek bérelték a címeket már nincsenek hálózaton, valamint más hostok olyan mennyiségben csatlakoznak a hálózathoz, hogy a DHCP pool-ból már nem lehet több címet osztani, akkor a DHCP kiszolgáló felszabadítja a bérelt címeket, így a bérlet határidő előtt érvényét veszíti.

- Hátrányai:

- Ha nincs úgyn. DHCP authentikáció beállítva, akkor könnyen kárt okozhatnak azok a kliensek, ahol rendszergazdai joggal DHCP kiszolgálót telepítenek a rosszindulatú felhasználók.

- Az adatcsomagokon kívül rengeteg csomag továbbítódik a hálózaton általa.

- Kivételek:

- Létezik úgyn. DHCP Reservation kérés, ami nem vált DHCP bérletet, hanem a DHCP Pool-ból állandóra lefoglal IP címeket. Ezzel valósítják meg nagy hálózatok esetében (pl. ISP) a fix IP címet. A lefoglalt címmel rendelkező hostok úgyanúgy válaszolnak a DHCP kiszolgáló broadcast csomagjaira, és a benne lévő esetleges utasításokat kötelezően végrehajtják.

--> Ez azért is fontos, mert ha a hálózatban minden hostot érintő változás történt, akkor nekik is tudni kell róla. (pl. megváltozik az átjáró címe, vagy egyéb olyan konfigurációs változás történik, ami miatt nem tudná használni a hálózatot.)

- Összefoglalás:

A DHCP a felhasználók számára láthatatlan (sok esetben a rendszergazdáknak is), de nélküle nehezen lehetne elképzelni egy több hostból álló hálózat működését.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése