2013. január 24., csütörtök

SZSZK- 21 - Harvertechnika - alaplap


Alaplap
-------

- Az alaplap a központi vagy másnéven elsődleges áramköri lapkája egy számítógépnek. Az alaplap egy több rétegű áramköri lap, amelyen az egyes elemek fogadására több különböző méretű és alakú csatlakozó, illetve foglalat van kialakítva, valamint előre beleépített eszközök is helyet kapnak rajta.

ATX szabvány (Advenced Technology eXtended) - Intel alkotta meg
------------

- geometriailag hasonló, mint az elődje, a Baby AT, de különbség közöttük, hogy a tápegység csatlakozó megváltozott valamint az ilyen szabványú házak hátulján található egy ablak, amely az alaplap kivezetéseinek az ablaka.

- Ebben a szabványban kerültek rá az alaplapra integrálva azok az eszközök, amelyeket eddig csak bővítőkártyán tudtunk csatlakoztatni.

- Bekerült minden magasfeszültségű elem a táp fémdobozába.

- Az alaplap figyeli a bekapcsoló áramkört.
- A hálókártya itt kapott először a készenléti tápellátásból.
==> Wake On LAN

- Új lett a hűtésrendszer ->az elődokhöz képest, akik eddig kifelé fújták a levegőt, addig ez a rendszer befelé szívja a levegőt. (porosabb lesz, de halkabb is) -> a szellőző általában a CPU felett helyezkedik el.

ATX hátlapi csatlakozói:
------------------------

- ps2
- USB
- VGA esetén -> D-SUB, DVI, HDMI
- int. hálókártya -> RJ 45 - UTP csatl.
- Ritkán de még előfordulhat -> 1 vagy 2 soros port
- LPT port
- Jack csatlakozók

Alaplapon általában a következő elemek találhatók:

- processzorfoglalat
- RAM foglalat
- ROM BIOS
- lapkészlet
- Akkumulátor
- CMOS RAM
- bővítőkártya foglalatok
- belső és külső foglalatok
- feszültségkonvertálók
- áthidaló kapcsolók (jumperek)
- állapotjelző ledek
- speaker

- Az ATX szabvány számos eltérő területű (méretű) alaplapot fogadhat.

Az alaplapok fő komponensei:

kép alapján (MSI alaplap):


1., Tápellátó áramkörök (CPU VRM)

- Tranzisztor, tekercs és kondenzárotok együtteséből álló áramkör, amely biztosítja a CPU pontos és folyamatos tápellátását.

2., Processzor foglalat

 Ez lehet LGA (land grid array) vagy PGA (pin grid array). LGA esetében a foglalatban találhatóak az érintkező tűk, a PGA esetében a processzor tartalmazza azokat. A foglalatok gyártónként, illetve generációnként is eltérőek lehetnek.

3., Memória foglalat

DIMM (Dual in-line memory module) felépítésű modulokból áll. Általában ma már DDR3-as RAM-okat használunk, de megtalálhatóak DDR2-es RAM-ok is. A foglalatokból 4 db jellemző, de vannak olcsóbb kategóriák, ahol csak 2 db van. 4 modul hely esetén DIMM felépítésnél minden esetben célszerű szín párban ehelyezni a modulokat.

4., Északi híd

Feladata a memóriavezérlés és a PCI/PCI Express foglalatok kezelése. A CPU és az északi híd közötti kapcsolatot sok modellnél az FSB (front side bus) biztosította. Az újabb alaplapokon beköltözött a CPU lapkába.


5., PCI Express szabványú foglalatok

- PCI (Peripheral Component Interconnect) csoport által szabványosított aljzatokból mostanság kevesebb van, leginkább a PCI Express alapú megoldások használatosak. Ezekbe az aljzatokba tetszőlegesen rakhatunk grafikus kártyát, hangkártyát, hálózati vezérlőt, tároló/lemez vezérlőt vagy bármilyen más, a szabványnak megfelelő eszközt.

6., Déli híd

- A déli híd elsődleges feladata a tárolók (HDD/SSD) kezelése. Ezen felül még a natív USB portok vezérlése is feladatai közé tartozik. (USB 2.0 és 3.0 is) Vannak olyan alaplapok, ahol a déli híd is tartalmaz PCI és PCI Express sávokat is (hasonlóan, mint az északi híd). Még ritkábban előfordul, hogy itt helyezik el az integrált hálózati vezérlőt. Ami viszont általában az esetek többségében ebben a lapkában van, az az intergált audiovezérlő.

7., SATA portok

- A SATA (Serial ATA) csatlakozók a déli híd vagy más külső, PCI Express sávra ültetett chip által vezérlet aljzatok, amelyekre tárolókat (HDD/SSD) fűzhetünk fel. Szabványukat tekintve általában már a SATA 3 Gbps vagy 6 Gbps terjedt el. Ezek darabszáma általában a kiépítéstől függően 4 és 8 között változik.

8., PATA (IDE) port

- A PATA (Paralell ATA) csatlakozók már ritkán kapnak helyet az alaplapon, helyüket sikeresen átvették a SATA csatlakozók. Itt egyetlen portra két meghajtó köthető (1 db master, 1 db slave) szalagkábellel. A SATA-nál egy portra csak egy meghajtó köthető.

9., PCI szabványú foglalatok

- Manapság már kiváltják őket a PCI Express foglalatok, de van sok olyan eszköz forgalomban és használatban, ami még mindig tökéletesen működik, és PCI foglalatot használ.

10., Floppy csatlakozó

- A mai alaplapok már nem tartalmazzák, ide lehetett csatlakoztatni a 3,5" és 5,25"-os lemezeket.

11., Belső, előlapi USB portok

- Ezekre a tűsorokra elsősorban a ház előlapi USB portjait csatlakoztatjuk.

12., Alaplapi audiocsatlakozók

- Ide kötjük az előlapi csatlakozókat. (fejhallgató bemenet, illetve mikrofon kimenet, vagy pl. TV kártya hangkivezetése.

13., Gombelem

- A lítium elem felel a BIOS valamint az idő és a dátum folyamatos tárolásáért.

14., ATX tápcsatlakozó

- 24 tűs, amin keresztül 3,3V, 5V és 12 V vesz fel az alaplap. A felvett feszültséget kiosztja a szükséges pontok felé.

Alaplapok méretszabványai:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése