2013. január 24., csütörtök

SZSZK21 - Cloud II.


Ubuntu Enterprise Cloud Server
------------------------------

- Ez egy Linux disztribúció, amely folyamatosan karbantartja azokat a nyílt forráskódú szoftvereszközöket, amelyek segítségével privát felhő architektúrák alakíthatóak ki.

- A rendszer az Amazon EC2/3 API-t megvalósító Eucalyptus projektre épül.

- A legelső termék megjelenés az Ubuntu 9.04 Server Edition alkalmazásba került bele. -> Ez egy az Eucalyptus tovább fejlesztett változata volt. -> Ennek lett a neve az egyszerűség kedvéért UEC (Ubuntu Enterprise Cloud)

- 2010. óktóberében a 10.10-es verzió kiadásával az UEC a legnépszerűbb és legsikeresebb privát felhő változata lett. Fontos fejlesztése az volt, hogy elindult a Hibrid felhők kezelése felé is.

UEC komponensek
---------------

- Az UEC számtalan komponenst tartalmaz, melyek megértése fontos ahhoz, hogy átláthassuk a felső architektúra lényegét.

Node Controller (NC)
--------------------

Ez a komponens vezérli a virtuális gépek életciklusát azokon a node-okon, amelyekre telepítésre került. Alapesetben annyi példányt érdemes futtatni egy node-on, ahány maggal rendelkezik a processzora.

Csak olyan processzor támogatott, amely rendelkezik BIOS szintű hardware-es virtualizációs lehetőséggel. Ilyen például AMD-V, Intel VT támogatás.

Az NC kapcsolatban van a futtató operációs rendszerrel és a Cluster Controller-el (CC). 

Feladata még, hogy lekérdezze a CPU-k és a magok számát, a fizikai memóriát, a rendelkezésre álló lemezterületet, az aktuálisan futó virtuális géppéldányok számát és ezeket továbbítsa a CC számára.

==> Fő funkciói: az erőforrások karbantartása és virtuális gépek példányainak életciklus kezelése.

Cluster Controller (CC)
-----------------------

A CC kezeli a Node Controller-eket, telepíti a virtuális géppéldányokat és a virtuális gépek hálózatkezeléséért felelős.

==> Fő funkciói: A CC felelős azért, hogy egy új virtuális géppéldány melyik NC segítségével induljon el, vezérli a hozzá tartozó virtuális hálózatot, továbbá összegyűjti az NC-k futási adatait és továbbítja a Cloud Controller (CLC) felé.

Walrus (W3)
-----------

A W3 egyszerű tároló szolgáltatást kínál. Tárolja a virtuális géppéldányok fizikai állományait, ezek mentéseit, valamint egyszerű file kiszolgálóként is használható.

Storage Controller (SC)
-----------------------

Az SC támogatja a block szintű tárolók alkalmazását. Ez valójában az Amazon Elastic Block Store (EBS) megvalósításának tekinthető. Ez a tároló független az őt használó virtuális géppéldányoktól, azok használják, amelyeknek szüksége van adatbázisra, fájlrendszerre, vagy blokk szintű tárolóra. A tárolók mérete dinamikusan, igény szerint növelhető.

Cloud Controller (CLC)
----------------------

A CLC a privátfelhő infrastruktúra front-end komponense, amely egy webszolgáltatás interface-ének tekinthető. Egy részről a kliensek elérhetik API-n keresztül a szolgáltatásait, másrészről pedig kapcsolatban áll a többi komponensel. A kényelmes használat elősegítése céljából web-es interface-t is tartalmaz. Monitorozza a privát felhő erőforrásait virtuális géppéldány szinten, továbbá eldönti, hogy egy új géppéldány melyik CC segítségével induljon el.

Megjegyzés: A Firefox böngészőbe telepíthető ElasticFox kiegészítő, melynek segítségével a virtuális gépeket tarthatjuk karban.

Egyszerű privát felhő topológia:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése