2013. január 31., csütörtök

MT 11 - Médiatörvény


12. § Tájékoztatási tevékenység

3., A médiaszolgáltató hírszolgáltatást és politikai tájékoztatást nyújtó műsorszámaiban műsorvezetőként, hírolvasóként, tudósítóként rendszeresen közreműködő munkatársai bármely médiaszolgáltató által közzétett műsorszámban szereplő politikai hírhez véleményt, értékelő magyarázatot nem fűzhetnek.

13. § Országgyűlési közvetítés

1., Az Országgyűlés egészének, a kinevezésekkel és jelölésekkel kapcsolatos nyílvános országgyűlési biztottsági meghallgatásoknak, valamint szükség sezerint az országgyűlési bizottságok üléseinek közvetítése céljából zártláncú audiovizuális rendszer működik.

2., A zártláncú rendszerből kimenő jelet valamennyi médiaszolgáltató számára hozzáférhetővé kell tenni. A rendszerhez való csatlakozás költségei a médiaszolgáltatót terhelik.

3., Az 1. és 2. bekezdésben foglaltak nem érnitik bármely médiaszolgáltatónak azt a jogát, hogy az Országgyűlés épületének kijelölt helyéről műsort közvetítsen vagy rögzítsen.

4., A kimenő jelről egy-egy rögzített, bárki számára hozzáférhető példányt az Országgyűlés Könyvtárában és az Országos Széchenyi Könyvtárban kell elhelyezni. Az Országgyűléi Könyvtár biztosítja a rögzített anyag megtekinthetőségét, és költségtérítés ellenében arról bárki által szabadon felhasználható másolatot készít. Egy példányt a Médiaszolgáltstás-támogató Vagyonkezelő Alap archívumában is el kell helyezni.

A figyelem felhívása a sértő tartalmakra

14. §

A vallási, hitbeli vagy más világnézeti meggyőződést esetlegesen sértő, az erőszakos vagy más módon a nyugalom megzavarására alkalmas kép vagy hanghatások médiaszolgáltatásban történő bemutatása előtt a nézők vagy hallgatók figyelmét erre a körülményre fel kell hívni.

Rendkívüli helyzetek kezelése a médiaszolgáltatásban

15. §

Rendkívüli állapot, szükségállapot, veszélyhelyzet, külső fegyveres csoportoknak Magyarország területére történő váratlan betörése, továbbá az területének a Magyar Honvédség légvédelmi és repülő erővel való oltamazása esetén az Országgyűlés, a Honvédelmi Tanács, a köztársasági elnök és a Kormány, valamint törvényben meghatározott személyek és szerverk kötelezhetik a médiaszolgáltatót a fennálló állapottal,  helyzettel kapcsolatos közérdekű közleményeknek az általuk meghatározott formában és időben történő ingyenes közzétételére, illetőleg egyes közlemények, műsorszámok közzétételét megtilthaják. A közzététel feltételeinek biztosítása az Alap feladata. A közzétételkor a megrendelőt egyértelműen meg kell nevezni.

Kizárólagos közvetítési jogok

16. §

1., Audiovizuális médiaszolgáltató nem gyakorolhatja a kizárólagos közvetítési jogot olyan módon, hogy az audiovizuális médiaszolgáltatásokhoz hozzáférő hazai közönség jelentős részét - több mint 20 %-át - kizárja a társadalom számára kiemelten fontos eseményekből.

Rövid híradás

19. §

Az EU területén letelepedett valamennyi lineáris audiovizuális médiaszolgáltatás médiaszolgáltatója jogosult rövid híradás céljából méltányos, ésszerű és megkülönböztetéstől mentes módon hozzáférni a Magyarországon letelepedett audiovizuális médiaszolgáltató által kizárólagos joggal közvetített eseményről adott közvetítéshez.

Műsorkvóták

20. §

1., A médiaszolgáltató

a., lineáris audiovizuális médiaszolgáltatása évi teljes műsoridejének több mint felét európai művek, több mint harmadát magyar művek bemutatására köteles fordítani.

b., lineáris audiovizuális médiaszolgáltatása évi teljes műsoridejének legalább 10%-át olyan európai mű, legalább 8%-át pedig olyan magyar mű bemutatására köteles fordítani, amelyeket tőle független műsorkészítővel készíttetett, vagy független műsorkészítőtől 5 évnél nem régebben készült műként szerzett be.

2., A lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatás kínálatában egy adott naptári évben elérhetővé tett műsorszámok egybeszámított időtartamának több mint negyedét magyar műveknek kell kitennie.

3., A közszolgálati lineáris médiaszolgáltató médiaszolgáltatása évei teljes műsorrendjének

a., több mint 60%-át európai művek

b., több mint felét magyar művek

c., több mint harmadát tőle független műsorkészítővel készítettett, vagy független műsorkészítőtől beszerzett, 5 évnél nem régebben készült művek

d., több mint negyedét tőle független magyar műsorkészítővel készítettett, vagy független magyar műsorkészítőtől beszerzett, 5 évnél nem régebbi művek

bemutatására köteles fordítani.

21. §

1., A lineáris rádiós médiaszolgáltatásban a zenei művek közzétételére szánt műsoridő legalább 35%-át magyar zenei művek bemuttására kell fordítani.

2., --> legalább 25% 5 évnél nem régebben nyilvánosságra került zenei mű

22. §

1., A 20-21. §-ban meghatározott előírások nem vonatkoznak

a., a kizárólag reklámozásra és televíziós vásárlás közzétételére szolgáló médiaszolgáltatásra

b., a kizárólag a médiaszolgáltatót, vagy annak más médiaszolgáltatását reklámozó médiaszolgáltatásra

c., arra a médiaszolgáltatásra, amely kizárólag az EU tagállamainak nyelveitől eltérő nyelven közvetíti szolgáltatását.

d., a közösségi médiaszolgáltatás kivételével a helyi médiaszolgáltatásra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése