2013. január 21., hétfő

SZSZK11 - Hálózatok


Hálózati topológia
------------------

- Egy hálózati topológia a számítógép hálózatok esetén a hálózathoz tartozó csomópontok közötti kapcsolatokat határozza meg. Egy adott csomópont egy másik csomópnthoz, vagy több másik csomóponthoz kapcsolódhat, különböző minták szerint. A legegyszerűbb kapcsolat két csomópont között az egyirányú kapcsolat. Egy újabb irányú kapcsolat hozzáadásával már kétirányú kapcsolat valósítható meg a csomópontok között.

A hálózati topológia szempontjából a csomópontok közötti összeköttetés a lényeges.

Centralizált
------------

- Busztopológia:

Egy olyan csillagtopológia, amelyben nincsen központi csomópont. A csillag topológia csökkenti hálózati meghibásodás esélyét azzal, hogy minden csomópont kapcsolatban áll a központi csomóponntal. Ha ezt vizsgáljuk a busztopológiában, akkor egy úgyn. központi hub minden kapott üzenetet szétküld minden csomópont számára. -> minden csomópont a központi csomóponton keresztül tud kapcsolatba lépni egymással.

- Fatopológia -> egy látszólagos egymásra épült rendezett csillagtopológiák gyűjteménye. Különbség-> A csillagtopológiától eltérően, ahol az üzenetek közvetítését a központi csomópont végzi, a fa topológiában ez a funkció nem központosított, az ágaknál lévő csomópontok valósítanak meg hasonló funkciót.

Decentralizált
--------------

Pl., A legegyszerűbb topológia a lánctopológia, ahol a hálózati csomópontok között egy kapcsolat van csak. -> Ez egyszerű, de ha egy csomópont kiesik, akkor a hálózat kettéválik. Ha egy lánc hálózat első és utolsó csomópontját összekötjük, akkor gyűrűtopológiát kapunk.

Megjegyzés: létezik hurkolt lánc és hurkolt gyűrű is, ilyen esetben a csomópontok között két kapcsolat van, ami növeli a hibatűrését.

Hibrid
------

- Akkor beszélünk hibrid topológiáról, ha bármely ismert és szabványos különböző topológiákat kapcsolunk össze.


OSI modell
----------

Open System Interconnection - nyilt rendszerek összekapcsolása
- 7 rétegű modell

1., Fizikai réteg
2., Adatkapcsolati réteg
3., Hálózati réteg
4., Szállítási réteg
5., Viszonyréteg
6., Megjelenítési réteg
7., Alkalmazási réteg

- Az OSI modellje a különböző protokollok által nyújtott funkciókat egymásra épülő rétegekbe sorolja. Minden réteg csak és kizárólag az alsóbb rétegek által nyújtott funkciókra támaszkodhat, és az általa megvalósított funkciókat csak felette lévő réteg számára nyújthatja.

- Általában az alsóbb rétegek hardware szinten valósítanak meg, míg a felső rétegek általában software-esen.

- Az OSI lényege az, hogy pontos specifikációt ad, hogy egy rétegből hogyan lehet feljebb lépni egy másik rétegbe és ezáltal végigmenni egy hálózati kommunikáción. Ez a standard segíti a hálózati iparágat, hogy minden hálózati eszköz kommunikálni tudjon egymással az OSI-t az ISO tette szabvánnyá.

1., Fizikai réteg - Physical Layer

- A fizikai réteg feladata a bitek kommunikációs csatornára juttatása. Ez a réteg határoz meg minden eszközzel kapcsolatos fizikai és elektromos specifikációt. Pl., érintkezők kiosztása, feszültségi szintek, kábel specifikációk.
Ezen a szinten a HUB-ok, Repeaterek és hálózati adapterek számítanak a kezelt berendezések közé.

2., Adatkapcsolati réteg - Data-Link Layer

-Az adatkapcsolati réteg biztosítja azokat a funkciókat, amelyk lehetővé teszik az adatok átvitelét két hálózati elem között. Jelzi a hibákat, és ha tudja, akkor javítja is őket. MAC címek alapján dolgozik. Ide tartozik pl. az Ethernet.
Ebben a rétegben működnek a switch-ek és bridge-ek.

3., Hálózati réteg - Network Layer

- A hálózati réteg biztosítja a változó hosszúságú adatsorozatoknak a küldőtől a címzetthez való továbbításához szükséges funkciókat. A hálózati réteg biztosítja a hálózati útválasztást és az adatáramlás ellenőrzését. Ezen a szinten működik az IP és Routerek.

4., Szállítási réteg - Transport Layer

- A szállítási réteg feldata, hogy a felhasználók között az adatátvitel folyamatos és átlátható legyen. A réteg biztosítja és ellenőrzi egy adott kapcsolat megbízhatóságát. Példa: TCP

5., Viszonyréteg - Session Layer

- A viszonyréteg az alkalmazások között kommunikációt valósítja meg.

6., Megjelenítési réteg - Presentation Layer

- A megjelenítési réteg biztosítja az alkalmazási réteg számára, hogy az adatok a végfelhasználó rendszerének megfelelő formában álljon elő. Példa: MIME visszakódolás, adattömörítés, stb.

7., Alkalmazási réteg - Application Layer

- Az alkalmazási réteg szolgáltatásai támogatják a szoftveralkalmazások közötti kommunikációt, és az alós szintű hálózati szolgáltatások képesek értelmezni alkalmazásoktól jövő igényeket, illetve, az alkalmazások képesek a hálózaton küldött adatok igénykénti értelmezésére. Az alkalmazási réteg protokolljain keresztül az alkalmazások képesek egyeztetni formátumról, további eljárásról, biztonsági, szinkronizálási vagy egyéb hálózati igényekről. A legismertebb alkalmazási réteg szintű protokollok: HTTP, SMTP, FTP és Telnet.


Hálózati eszközök és kábelek
----------------------------

- Kliens: Hálózati kártya -> wired, wireless
Wired: sebesség: 10MB, 100MB, 1000MB
- extra: Boot ROM

Megjegyzés: ATX szabvány lehetővé tette, hogy a biztonsági tápellátásból a gép kikapcsolat állapotában is kaphasson a LAN kártya. A másik fontos fejlesztés, hogy a bekapcsoló gomb közvetlen összeköttetésben van az alaplappal.-> WAKE ON LAN- segítségével távolról, hálózaton keresztül fel lehet ébreszteni (bekapcsolni) egy pc-t.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése