2012. szeptember 12., szerda

Információrendszer tervezés

Információrendszerek fejlesztése
--------------------------------

- Rendszer tervezés
    1., Felhasználói igények és követelmények
        - Prioritást kell fellállítani
    2., Rendszer megtervezése, és a szoftverfejlesztés támogatása.

Tervezési módszertanok
----------------------

 SSADM elemzési és tervezési módszertan (Structured Systems Analysis and Design Method) -> tulajdonosa és fejlesztője a CCTA (Central Computer an Telecommunications Agency) -> Nagy-Britannia pénzügyminisztériumához tartozik.

SSADM egy eljárási, műszaki és dokumentációs szabványok gyűjteménye, amely arra lett tervezve, hogy rendszerelemzést és szoftverfejlesztést támogasson. Két részből áll, felhasználói igények és rendszer tervezés. Ezeket a részeket szakaszokra és lépésekre tagolja. A szakaszok összessége lefedi az adatmodellezés technikáit, követelményelemzést és szoftver tervezést.

SSADM stratégia
---------------
A stratégia célja, hogy biztosítsa a szolgáltatási piac hatékony működését, és a felhasználói igényeket a piaci lehetőségek maximumáig kielégítse.

SSADM 4.0 és 4.2-es verziójában pontos útmutatások vannak arra vonatkozóan, hogy hogyan kell alkalmazni a minőségbiztosítási szabványokat.  ISO 9001

!!! Az SSADM nem informatikai stratégia tervezés !!! Hanem:
Megvalósíthatósági tanulmány és Fizikai rendszertevezés

Az SSADM használata feltételezi, hog a rendszerfejelsztés célja egy olyan információrendszer létrehozása, amely adatbázis központú, tranzakció orientált. Feltételezi még, hogy van szervezeti működésre vonatkozó komplett leírás, amire alapozva létre lehet hozni az információs rendszert.

Tervezési pontok:
-----------------

Megjegyzés: s rendszerfejlesztési eljárásban, igényfelmérésben a végfelhasználóknak a lehető legpasszívabb szerep kell, hogy jusson, hogy ne tudják befolyásolni a rendszer tervét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése