2012. szeptember 21., péntek

Kommunikáció és média szabályozás -MT 21


Kommunikáció és média szabályozás
---------------------------------

Fogalom meghatározások
----------------------

Médiaszolgáltatás: 

az EU működéséről szóló szerződés 56. és 57. cikkében meghatározott gazdasági szolgáltatás, amelyért a médiaszolgáltató szerkesztői felelősséget visel. Elsődleges célja a műsorszámoknak tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából a nyilvánossághoz való eljuttatása, valamely hírközlő hálózaton keresztül.

Médiaszolgáltató:

az a természetes vagy jogi személy, aki vagy amely szerkesztői felelőséggel rendelkezik a médiaszolgáltatás tartalmának megválasztásáért, és meghatározza annak összeállítását.

Műsorszám:

hangok, illetve hangos vagy néma mozgóképek sorozata, amely egy médiaszolgáltató által kibocsátott műsorrendben egységet alkot.

Lekérhető médiaszolgáltatás: 

olyan médiaszolgáltatás, amelyben a médiaszolgáltató által összeállított műsorkínálat alapján a felhasználó egyéni kérés által, a kiválasztott ipőpontban tekintheti, illetve hallhatja a műsorszámot.

Lineáris médiaszolgáltatás:

a média szolgáltató által nyújtott, műsorszámok, műsorrend alapján történő egyidejű megtekintését illetve meghallgatását lehetővé tevő médiaszolgáltatás.

Sajtótermék:

a napilap és más időszaki lap egyes számai, valamint az internetes újság vagy hírportál, amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak.

Médiatartalom:

a médiszolgáltatás során, valamint sajtótermék által kínált tartalom

Reklám:

olyan közlés, tájékoztatás illetve megjelenési mód, amely valamely birtokbavehető forgalomképes ingó dolog, szolgáltatás, ingatlan, vagyoniértékű jog értékesítésének illetve népszerűsítésének előmozdítására alkalmas.

Médiatörvény vizsgálata
-----------------------

- I. része a törvénynek a médiaszolgáltatók működéséről szól.

II. rész, I. fejezet

A médiaszolgáltatások tartalmára vonatkozó előírások
----------------------------------------------------

- A gyermekek és a kiskorúak védelme

9.§ 
1. A lineáris médiszolgáltatást nyújtó médiaszolgáltató valamennyi, általa közzétenni kívánt műsorszámot a közzétételt megelőzően a 2-7 bekezdésekben meghatározott kategóriák valamelyikébe kell sorolja.

2.  I- kategória - az a műsor, amit korhatárra való tekintet nélkül meg lehet nézni vagy hallgatni.

3. Azt a műsorszámot, amely hat éven aluli nézőben félelmet kelthet, illetve amelyet koránál fogva nem érthet meg vagy félreérthet, a II. ketóriába kell sorolni. Az ilyen műsorszám minősítése: hat éven aluliak számára nem ajánlott

4. Azt a műsorszámot, amely tizenkét aluli nézőben félelmet kelthet, illetve amelyet koránál fogva nem érthet meg vagy félreérthet, a III. kategóriába kell sorolni. Az ilyen műsorszám minősítése: tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

5. Azt a műsorszámot, amely alkalmas a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy közvetlen módon utal erőszakra, illetve szexualitásra, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus, a IV. kategóriába kell sorolni. Az ilyen műsorszám minősítése: tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

6. Azt a műsorszámot, amely alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása, az V. kategóriába kell sorolni. Az ilyen műsorszám minősítése: tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott.

7. Azt a műsorszámot, amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyós károsítására, különösen azáltal, hogy pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot tartalmaz, a VI. kateóriába kell sorolni.


10. Nem minősül a 1-7 bekezdés megsértésének, ha a médiaszolgáltató a műsorszámot magasabb kategóriába sorolja, mint ahogyan az a 2-6-ig bekezdésben meghatározottak szerint szükséges lenne.

10. § /1. Lineáris médiaszolgáltatásban

a., a II. kategóriába sorolt műsorszám hat éven aluliaknak szánt műsorszámként nem tehető közzé, egyébként megfelelő jelzéssel bármikor közzétehető.

b., a III. (u.a. mint az a., pont)

c., a IV. kategóriába sorolt műsorszám megfelelő jelzéssel ellátva 21 óra és 05 óra között tehető közzé.

d., az V. kategóriába sorolt műsorszám mgfelelő jelzéssel ellátva, 22 óra és 05 óra között tehető közzé

e., a VI. kategóriába sorolt műsorszám NEM tehető közzé.

f., a műsorelőzetes nem tehető közzé olyan időszakban, amikor az általa bemutatott, ismertetett műsorszám nem lenne közzétehető, illetve olyan időszakban, amelyben a műsorelőzetes megfelelő kategóriába sorolása esetén közzétételének nem lenne helye.

g., a III. kategóriába sorolt műsorszám műsorelőzetese nem tehető közzé a tizenkét éven aluliaknak szánt műsorszámot megszakítva, illetve közvetlenül azok előtt vagy után.

h., sportműsorszám, kereskedelmi közlemény és társadalmi célú reklám nem tehető közzé olyan időszakban, amelyben tartalmánk megfelelő kategóriába sorolása esetén közzétételének nem lenne helye.

2., Lineáris médiaszolgáltatásban

a., műsorszám csak a ketegóriájának megfelelő módon tehető közzé
b., a műsorszám közzétételének kezdetekor közölni kell annak minősítését

3., Lineáris rádiós médiaszolgáltatás esetében nem kell közölni a minősítést, ha
a., a II-III. kategóriába tartozó műsorszám közzétételére 21 óra és 05 óra között kerül sor.
b., a IV-V- kategóriába tartozó műsorszám közzétételére 23 óra és 05 óra között kerül sor.

4., A lineáris audiovizuális médiaszolgáltatásban az egyes műsorszámok közzétételekor a minősítésének megfelelő jelzést piktogram formájában a képernyő valamelyik sarkában is meg kell jeleníteni úgy, hogy az a műsorszám teljes időtartama alatt jól látható legyen. A piktogramnak tartalmazni kell a korhatár-kategória által érintett életkori csoport számmal történő megjelölését. Az I. kategóriába tartozó műsorszámok esetében a jelzést nem kell feltüntetni.
.
.
.
7., A médiaszolgáltató műsorát közlő sajtótermékekben, illetve a média szolgáltató internetes honlapján, képújságban és teletextjében szereplő tájékoztatásban valamennyi műsorszám 9.§ szerinti minősítését jól látható módon fel kell tüntetni.

Tájékoztatási tevékenység

12.§

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése