2012. október 24., szerda

MT 21 - Joomla! alapfogalmak


Alapfogalmak
------------

- Beépülő modulok: rendszer működését szolgáló alkalmazások
pl., TinyMCE szerkesztő

- Modulok: A Front-End-en megjelenő belső funkciók.
- Modul pozíció: Azok a helyek (Front-end-en), amelyek képesek befogadni egy modult. A pozíciók általunk nem változtathatóak, mert a template (sablon) írója hozta őket létre. A modulok besorolása (pozíciója) viszont általunk változtatható.
- Komponensek: a weboldal funkciói (tudása). Ilyen lehet pl. Hírkövető, Galéria, webshop, kapcsolat, stb.
! A komponensek a "tartalomban" jelennek meg, vagy modulban kerülnek ki az oldalra. Ha tartalomban jelennek meg, akkor azokat menüponttal tudjuk meghívni.

Példa: A weboldal funkciója, hogy lehet rajta Galéria. A galériát úgy hívjuk meg a tartalom helyére, hogy létrehozunk egy menüpontot, aminek neve lehet pl. "Galéria"

Példa: Hírkövetés egy funkció, ami azt csinálja, hogy különböző weboldalakról gyüjti a híreket és ezek címeit, illetve kivonatait megjeleníti a saját weboldalunk oldalsávjában.

Sok alkalmazást bővítményként szerezhetünk be. Vannak olyan bővítmények, amelyek nagy tudásuk miatt több összetevővel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy van komponensük, moduljuk és esetleg beépülő moduljuk is. Ezeket az összetett bővítményeket általában egy csomagfile-ban tudjuk letölteni és ebben az esetben oda kell figyelni a telepítési sorrendre.

Telepítési sorrend:

1., Komponens (filenév: com_xyz.zip)
2., Beépülő modul (filenév: plg_xyz.zip)
3., Modul (filenév: mod_xyz.zip)

esetleg lehetnek nyelvi file-ok: hu-HU.com_xyz.zip)

Ha többet szeretnél megtudni, nézd meg ajánlott Joomla! tanfolyamunkat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése