2012. október 12., péntek

SZSZK 21- Architektúrák


Adattárolás számítógépen
------------------------

1., Központi vagy operatív memória
----------------------------------

A processzor mellett a legfontosabb erőforrás a központi memória. Ebben található a végrehajtás alatt lévő program és feldolgozásban felhasznált adatok. A központi memória egy címzési logikából és egy fizikai tárolást végző fizikai memóriából áll.

a., Adattárolás a memóriában

A memória azonos méretű rekeszek összessége. Minden rekesznek van egy sorszáma (címe), amivel azonosítani tudjuk. Amikor a processzor megcímez eg ymemóriarekeszt, akkor az azt jelenti, hogy a rekeszhez rendelt sorszám segítségével kiválasztja azt a rekeszt, amit használni szeretne. (írás, olvasás) A fizikai memória általában byte szervezésű. A legkisebb címezhető egysége az 1 byte (8bit).

b., A memória címzése

A memória a külvilággal a buszrendszeren keresztül tart kapcsolatot. A címbusz a memória címregiszteréhez, az adatbusz pedig a memória adatregiszteréhez kapcsolódik. Az írás illetve az olvasás pedig a vezérlőbuszon keresztül történik. Ezt a műveletet nyilván a processzor végzi.

Az írni vagy olvasni kívánt rekesz kiválasztását a címbusz címvezetékén lévő címadat határozza meg. A központi memória címzési logikája gondoskodik arról, hogy a fizikai memória megfelelő része ki legyen jelölve, és olvasási parancs hatására az ott tárolt adatot a memória átmeneti tárolójába (adatregiszterébe) írja, vagy írási parancs esetén az átmeneti tárolóból közvetlenül a memóriába írja.

c., Közvetlen címzési módok (direkt)

Abszolút címzés-> az utasítás címrészében az operandus valódi címe található. A cím vonatkozhat a memóriára vagy a processzor valamelyik regiszterére. Regisztercímzés esetén kisebb hosszúságú címekre van szükség, mint memóriacímzésnél. Az ilyen címzés esetében a program és az adatok a memóriában nem helyezhetőek át, mivel az áthelyezéssel változna a cím.

Relatív címzési mód-> az utasítás címrésze az operandus valamilyen viszonyított címét tartalmazza. Ez lehet adatmező kezdőcíme, társzegmens kezdőcíme, program kezdetének címe, vagy magának az utasításnak a tárolóbeli címe. Ez az alapcím. A tényleges, valós címet az alapcím és a relatív cím összeadásával állítja elő a processzor.

d., Közvetített címzési mód (indirekt)
--------------------------------------

Indirekt címzésnél nem az operandus címe található az utasítás címrészében, hanem annak a tárolóhelynek a címe, ahol az operandus címét megtalálja a processzor. Az indirekt címzéshez a processzor használhat memóriabeli tárolóhelyet, vagy valamelyik saját regiszterét is.

e., Közvetlen adatcímzés
------------------------

Közvetlen adatcímzésnél az utasítás operandus részében nem az operandus címe szerepel, hanem maga az operandus található.

f., Indexelés
-------------

Adatsorozatokon való műveletvégzés esetén alkalmazandó az úgynevezett indexelt címzés. Ennél a módszernél az utasítás címrészében az adatsorozat első elemének a címe található és a címregiszterben található az ettől való eltérés, azaz hogy az adatsorozat hányadik elemével kell az utasításban megadott műveletet elvégezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése